Kezdőoldal | 

A transzferár-dokumentációval kapcsolatos változások

A transzferár-dokumentációval kapcsolatos változások

Hírek
Kategóriák
Kapcsolat

A kapcsolt felek között kötött üzleti szerződések transzferár-bejelentési kötelezettség alá tartoznak, ha az ügyletre nem vonatkozik mentesség.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2022. december 28-án hatályba lépett rendelete értelmében az adózónak a társaságiadó-bevallásban adatot kell szolgáltatnia, ha az adózónak kapcsolt vállalkozással hatályos szerződése van, és az ügyletet az adóévben teljesítették.

A naptári évnek megfelelő üzleti évvel rendelkező adózók esetében az adatszolgáltatást a december 31-i mérlegfordulónappal rendelkező adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallásban kell kitölteni. A társaságiadó-bevallást legkésőbb az adóévet követő év május 31-ig kell elkészíteni és benyújtani.

A naptári évtől eltérő üzleti évvel rendelkező adózók esetében a kötelezettség először a 2022. január 1-jét követően kezdődő adóévekre benyújtandó adóbevallásokra vonatkozik. Az adóbevallásokat a mérlegfordulónapot követő 5. hónap végéig kell benyújtani.

A Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete által kért adatok általában a magyarországi cégek és cégcsoportjaik transzferár-dokumentációjában rendelkezésre állnak.

A transzferár-dokumentáció felépítésének fogalmi rendszerében is jelentős változás történt, mivel Magyarország átvette az OECD transzferár-dokumentációs modelljét. A korábbi években a fődokumentum és a helyi dokumentáció együttesen egy dokumentumot alkotott adóévenként. A 2023-ban kezdődő adóévtől kezdve azonban a fődokumentum és a helyi dokumentáció külön dokumentumnak minősül. 2023-tól a helyi dokumentációt tranzakciónként vagy konszolidált tranzakciónként kell elkészíteni, a helyi dokumentáció elkészítésének határideje a társasági adóbevallás benyújtásának napja (lásd fentebb). A fődokumentum csoportszinten magas fokú áttekintést nyújt a vállalat globális tevékenységéről és transzferárpolitikájáról. A fődokumentum elkészítésének határideje a végső anyavállalathoz igazodik, de legkésőbb az adóév utolsó napját követő 12 hónapon belül.

A fődokumentációt csoportszinten általában a végső anyavállalat készíti el. A helyi dokumentációnak meg kell felelnie a fődokumentumnak, a helyi dokumentáció elkészítésében kérésre közreműködhetünk, amennyiben rendelkezésre áll a fődokumentáció és a dokumentáció elkészítéséhez szükséges egyéb lényeges információk.

A transzferár-dokumentációt néhány kivételtől eltekintve kell elkészíteni

Similar Posts

Előfizetése

Mint a TPA csoport, arra törekszünk, hogy ügyfeleinket környezetbarát termékekkel lássuk el. Ezért minden kiadványunk letölthető digitális PDF formátumban.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.