Kezdőoldal | 

A társasági adót érintő változások 2023-ban

A társasági adót érintő változások 2023-ban

Hírek
Kategóriák
Kapcsolat

Nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállást szolgáló beruházás adókedvezménye

Átmeneti jelleggel, 2025 december 31-ig adókedvezmény vehető igénybe:

  • a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átálláshoz szükséges berendezések, nevezetesen akkumulátorok, szolárpanelek, szélturbinák, hőszivattyúk, elektrolizátorok, valamint szén-dioxid-leválasztást és -tárolást szolgáló berendezések gyártása;
  • az előzőekben említett berendezések gyártásához tervezett és elsődlegesen közvetlen inputként használt kulcsfontosságú alkatrészek gyártása; továbbá
  • az előző két pontban meghatározott berendezések és alapvető alkatrészek előállításához szükséges kritikus fontosságú nyersanyagok előállítása vagy visszanyerése.

Az adókedvezmény mértéke – figyelemmel a más állami támogatásokra is – a beruházás helyszínétől függően a beruházás értékének 15 vagy 35%-a lehet. Az említett támogatási intenzitások kis- és középvállalkozások esetében 20 illetve 10% ponttal nőhetnek.

Az adókedvezmény feltétele többek között, hogy a beruházás megkezdése előtt az adózó kérelmet nyújtson be az adópolitikáért felelős miniszterhez

A kutatás-fejlesztési tevékenység adókedvezménye

2024-től kutatás-fejlesztési tevékenység adókedvezménye néven új adókedvezmény vehető igénybe.

Az adókedvezmény alapja az alapkutatás, alkalmazott (ipari) kutatás, kísérleti fejlesztés számviteli értelemben vett közvetlen (ön)költségei. Az adókedvezmény az elszámolható költség felmerülésének adóévében és az azt követő 3 adóévben érvényesíthető a számított adó összegéig.
Az elszámolható költség felmerülésének adóévét követő negyedik adóévben a maradvány (fel nem használt adókedvezmény) az adózónak készpénzben kifizetésre kerül.

A bejelentett részesedésre vonatkozó egyszeri adóamnesztia

Részesedés szerzésekor lehetőség van a részesedés bejelentett részesedéként való bejelentésére az adóhatóság felé a törvényben megadott határidőn belül. A bejelentett részesdéshez kapcsolódó legfontosabb kedvezmény, hogy a bejlentett részesedésnek 1 évnyi folyamatos tartása utáni értékesítenek a nyeresége mentes az adó alól.

A 2023. december 30-án bejelentett részesedésnek nem minősülő részesedésre az adózó a 2023. adóévre vonatkozó éves társaságiadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidőig tett bejelentéssel az adózó választása szerint megszerezheti a bejelentett részesedés státuszt.

Amennyiben az adózó él a fenti amnesztia nyújtotta bejelentéssel, akkor a független felek közötti piaci érték és a könyv szerinti érték közötti 2023. december 31-i pozitív különbözet 20 százaléka után a 9 százalékos társasági adót be kell vallani és meg kell fizetni, amelynek határideje szintén az éves bevallás benyújtása.

Jogdíj- és kamatfizetés levonhatóságának korlátozása

A társasági adó rendelkezések új költség levonási korláttal bővülnek.
Az új rendelkezés szerint nem vonhatók le az olyan államokba irányuló jogdíj- és kamatfizetések, amelyek szerepelnek a nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékében, vagy amelyek nulla vagy alacsony adókulcsúnak minősülnek (amelyek magukban foglalnak minden olyan joghatóságot, ahol a jogszabályban előírt társaságiadó-kulcs alacsonyabb, mint a magyar társaságiadó-kulcs).
A kifizetés le vonhatósága olyan mértékben tiltott, amilyen mértékben a külföldi személy, telephely a társasági adónak megfelelő adót nem fizette meg.

A le nem vonhatóság kritériumait költségenként, ráfordításonként minden adóévben dokumentáltan vizsgálni kell.

Reklámköltség levonhatósága korlátozásának kivezetése

A korábbi szabályozás szerint az adóévben a 30 millió forintot meghaladó reklámköltség nem volt levonható az adóalapból, ha az adózó nem rendelkezett a reklám szolgáltató azon nyilatkozatával, amely szerint az a reklámadó kötelezettségét teljesíti vagy nincs reklámadó-fizetési kötelezettsége.

A fenti korlátozás megszűnik, azáltal a reklámtevékenység költségéről továbbra is elegendő lesz az üzleti tartalomtól függően megállapítani, hogy a vállalkozás célját szolgálja-e.

Veszteségelhatárolás

Kivezetésre kerül a 2015. adóév előtt keletkezett veszteség időbeli elhatárolására vonatkozó 2030. december 31-éig tartó korlát. Ennek következtében ezek a veszteségek korlátlan ideig elhatárolhatók, a felhasználás határideje megszűnt.

Similar Posts

Előfizetése

Mint a TPA csoport, arra törekszünk, hogy ügyfeleinket környezetbarát termékekkel lássuk el. Ezért minden kiadványunk letölthető digitális PDF formátumban.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.